VITICULTURIST

Για το αμπέλι και το κρασί

ΑμπελιΛιπανση

Ρόλος Των Θρεπτικών Στοιχείων στη φυσιολογία του αμπελιού

Hits: 79

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου βλαστικού κύκλου στο αμπέλι μπορεί να σημειωθούν ελλείψεις θρεπτικών που επηρεάζουν τη φυσιολογία των φυτών. Οι ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος , το χρώμα , τη χημική σύσταση , την απόδοση και το προσδόκιμο ζωής μεμονωμένων οργάνων ή και ολόκληρου του φυτού. Η έλλειψη μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα στοιχεία (Pearson and Goheen 1988). Τα ορατά συμπτώματα παρέχουν πληροφορίες για την αιτία που τα προκάλεσε , όμως οι αναλύσεις εδάφους και των φύλλων (έλασμα ή μίσχος) επιβεβαιώνουν τη θρεπτική διαταραχή

Η κινητικότητα στη βίβλο και ο ρόλος των θρεπτικών στοιχειών στη φυσιολογία της αμπέλου συνοψίζονται παρακάτω.

Θρεπτικό Στοιχείο Κιν. στη βίβλο Βασικός Ρόλος
Άζωτο Υ Συστατικό της χλωροφύλλης , των πρωτεϊνών , των ορμονών , των νουκλεϊκών οξέων , της λεκιθίνης , των βιταμινών και των αλκαλοειδών. Προάγει τη βλαστική ανάπτυξη (ζωηρότητα) , προκαλεί καθυστέρηση στην έκπτυξη των οφθαλμών , αυξάνει το μέγεθος των βλαστών και των φύλλων , αυξάνει την ευαισθησία στην ξηρασία και στις ασθένειες , προκαλεί μείωση της σύνθεσης ρεσβερατρόλης , παρατείνει τη βλαστική περίοδο , προάγει τις ελλείψεις Fe και K.  Ευνοεί την αύξηση της παραγωγής , καθυστερεί την ωρίμανση και υποβαθμίζει την ποιότητα.
Φώσφορος Υ Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών , των νουκλεϊκών οξέων , των βιταμινών , της λεκιθίνης , των πρωτεϊνών και του ΑΤΡ. Προάγει την αύξηση των ακραίων μεριστωμάτων στους βλαστούς και στις ρίζες. Βελτιώνει το άρωμα των σταφυλών.
Κάλιο Υ Προάγει την αύξηση των βλαστών , βελτιώνει την αντοχή στο ψύχος και στις ασθένειες , τη συσσώρευση σακχάρων και αμύλου (στις ράγες και στα ξυλώδη μέρη αντίστοιχα), ελέγχει την υδατική κατάσταση και το επίπεδο οξύτητας ενεργοποιώντας αρκετά ένζυμα. Απαιτείται για τη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Ασβέστιο Χ Συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και υδατανθράκων και στην διαπνοή.
Μαγνήσιο Υ Συστατικό της χλωροφύλλης και ενεργοποιητής ενζύμων. Εμπλέκεται στην κατανομή των υδατανθράκων.
Θείο Υ Συστατικό κάποιων αμινοξέων , βιταμινών και του συνένζυμου Α
Σίδηρος Μ Συστατικό του κυτοχρώματος και άλλων ενζύμων  που εμπλέκονται στην φωτοσύνθεση , αναπνοή και αναγωγή των νιτρικών.
Βόριο Μ Προάγει την ανάπτυξη των ριζών , τη σύνθεση της λιγνίνης , τη λειτουργικότητα και την  ακεραιότητα των μεμβρανών, τη βλάστηση της γύρης και την ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα , και τη συγκέντρωση σακχάρων.
Μαγγάνιο Χ Εμπλέκεται στο μεταβολισμό των οξειδώσεων και των πρωτεϊνών , στη φωτοσύνθεση και στη ρύθμιση των ορμονών. Βελτιώνει τη γονιμότητα των οφθαλμών , την καρπόδεση , την ξυλοποιήση και το μπουκέτο των οίνων.
Ψευδάργυρος Μ Βελτιώνει την καρποφορία των οφθαλμών , την καρπόδεση , την αντοχή στην ξηρασία και στο ψύχος , τη σταθερότητα των μεμβρανών και το μπουκέτο των οίνων.
Χαλκός Μ Εμπλέκεται στο σχηματισμό και τη γονιμότητα της γύρης , στη σύνθεση της λιγνίνης και στην αντοχή στις ασθένειες.
Μολυβδαίνιο Μ Συστατικό της νιτρικής ρεδουκτάσης, εμπλέκεται στο μεταβολισμό του αζώτου.
Χλώριο Υ Εμπλέκεται στην πορεία του οξυγόνου κατά την φωτοσύνθεση και στη ρύθμιση των στομάτων. Διεγείρει την ΑΤΡαση που είναι υπεύθυνη για την κίνηση πρωτονίων μέσω του τονοπλάστη.

Υ: υψηλή , Χ: χαμηλή, Μ: μέτρια

Πηγή :Methodologies and Results in Grapevine Research , 2010.

Comment here