VITICULTURIST

Για το αμπέλι και το κρασί

Αμπελιμικροκλιμα

Έλεγχος Της Θερμοκρασίας Στον Αμπελώνα

Hits: 73

Η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως συμφωνεί οτι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής αποτελεί , η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν την τελευταία δεκαετία καταδεικνύουν αξιόλογες μεταβολές στην εξέλιξη των φαινολογικών σταδίων της αμπέλου , με σοβαρό αντίκτυπο στον προγραμματισμό των καλλιεργητικών φροντίδων και της συγκομιδής.

Ιταλικές εταιρείες σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας , κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα , στοχεύοντας στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στον αμπελώνα (μικροκλίμα).

Η τεχνολογία που εφαρμόστηκε αφορά τη χρήση ενός συστήματος υδρονέφωσης υψηλής πίεσης το οποίο διατηρεί τη θερμοκρασία κάτω από τους 30ο βαθμούς κελσίου ανάμεσα στις γραμμές. 

Οι ποσότητες του νερού που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστες προκειμένου να μην αυξηθεί ση σχετική υγρασία.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος ήταν σημαντική , ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη δυνατότητα ελέγχου της φανολογικής εξέλιξης της αμπέλου και του προγραμματισμού της ημερομηνίας συγκομιδής.

Πηγή : www.infowine.com

Comment here